Tomyam Kelapa

My blogger friend from Banjarnegara, Idah Ceris came to Jakarta and stayed at my house. She wanted to see around Jakarta but didn't have planned itinerary so we just go to random places we decided in the morning. The first day, we went to my campus because I needed to meet my lecturer and after that paid a visit to my campus' huge library, Crystal of Knowledge. Then we rode commuter line to Jakartakota to attend a blogger gathering hosted by Mister Aladin. The second day, we decided to go to Bogor and the third day she was very galau because we planned to go to our friend's warung but she was afraid of missing her bus to Banjarnegara.

But afterall, we managed to go to our friend's warung in Tangerang, woo-hoo!

For those who don't know, one of admin of Komunitas Warung Blogger, Sobat Bercahaya, opened his culinary business three months ago. He has a store in a kind of foodcourt. He sells many cuisine ranging from tomyam, fried rice, to chicken noodle but specialties there are Tomyam Kelapa, seafood tom yum served on a coconut, and Kwetio Kungpao, Kungpao style thin noodle.




Sobat Bercahaya treated us Tomyam Kelapa and Kwetio Kungpao. At that time, he had shortage of coconut so the Tomyam Kelapa served on a bowl. We got each portion of Kwetio Kungpao and Tomyam Kelapa for each of us. 

Tomyam Kelapa in bowl.
Kwetio Kungpao.
I fell in love in the first bite with the Kwetio Kungpao. The taste just fit my tastebud. The sweetness and the savory mixes well, and it was different with Kwetiau I've ever tasted. After this, I would miss the Kwetio Kungpao, wish Sobat Bercahaya had store in near of my house. And the Tomyam Kelapa, so tasteful with the spiciness and the sour flavor from the Tomyam paste and so fresh from the flavor of coriander leaves. We can find squid and many shrimps there =)) Unfortunately, I am a person who cannot tahan with spicy things so I ended up not finishing the soup. But honestly, the Tomyam was delicious.

Two months later, I re-visited to Tomyam Kelapa with my other fellow blogger: MF Abdullah and Rivai. It was on 2nd day of fasting month.

This time I ordered Kwetio Kungpao (again! Coz I miss its taste!) and Tomyam Kelapa for my friends. I told to Sobat Bercahaya, if I'm not full after finishing the Kwetio Kungpao, I'll order food again. So yes, we actually decided to order one portion of Nasi Goreng Seafood and sharing it but... Sobat Bercahaya gave us two portions. Ok lah, we gave one plate for MF Abdullah whom we knew he still not full :-p The Nasi Goreng was good also... as good as his Tomyam Kelapa and Kwetio Kungpao.

The 'real' Tomyam Kelapa coz served in coconut bowl =))
I'm too shy to put my face in blogpost. Left to right: me, Sobat Bercahaya, MF Abdullah, Rivai.
2nd round! Nasi Goreng Seafood!
Re-visit? Of course, though, yes, his store is very far from my house but his cooking very nice and the prices so friendly (with me who currently no job, hahaha). Is there anyone who want to treat me?

Tomyam Kelapa
Saung Ibu Pintu Perumahan Villa Bintaro Indah
Jombang, Ciputat, Tangerang
+62 823 2223 1446

Obsesi Travelingku

Saya sudah lama memimpikan hal ini.

Ada yang tahu film Le Grand Voyage? Film Prancis tersebut menceritakan tentang anak muda yang mengantarkan ayahnya untuk ibadah haji di Mekkah, Arab Saudi. Mereka berdua mengendarai mobil dari Prancis sampai Arab Saudi. Jalan darat. Beberapa negara mereka lewati termasuk Italia, Slovenia, Bulgaria, Turki, dan Jordania. Well, syutingnya ngga di semua negara itu sih. Tapi bukan itu intinya. Intinya, sejak menonton film Le Grand Voyage, saya punya mimpi untuk melakukan perjalanan darat jarak jauh alias road trip keliling dunia.

Hampir lupa dengan mimpi itu, belum lama ini saya bertemu dengan seorang teman mama saya yang berasal dari Argentina. Ia beristrikan orang Inggris. Ia bercerita bahwa ia pernah mengendarai mobil dan melakukan perjalanan darat jarak jauh dari Belanda, di benua biru, sampai ke Gambia, di benua hitam. Selain itu karena pekerjaan, mereka harus berpindah tempat tinggal di negara yang berbeda tiap tahunnya. Dan lagi, mereka juga membagikan ceritanya tentang safari di Tanzania. Katanya bagus sekali. Uh sirik!

Tiba-tiba teringat mimpi road trip saya.

Saya membayangkan bisa melakukan perjalanan darat dari Indonesia, lalu menyeberang ke Semenanjung Malaya, lalu melewati daerah Indochina, Tiongkok, kemudian ke arah Barat ada Nepal, Bhutan (ya kali bisa via Bhutan, hihihi), India, tak lupa mampir ke negara Asia Tengah seperti Uzbekistan dan Turkmenistan, lalu ke arah barat lagi ke Jazirah Arab, kemudian ke Jordan, Cyprus, Turki, dan kemudian ke Benua Eropa. Bisa ngga ya?

Foto-foto abis safari tapi di Sri Lanka. Maybe next time di Afrika?

Saya juga membayangkan pula kendaraan yang akan dikendarai. Tidak terlalu besar secara tampak, namun kabinnya memuat banyak. Dan yang pasti eksteriornya ala-ala anak muda gitu, yang kekinian. Semacam Toyota Agya kali ya. Selain desainnya bagus, performanya yahud, dari segi harga cocok banget buat first jobber. Yaaa meskipun bahkan saya belum first jobber hehehe...

Yang belum tahu Agya, kayak gini nih...




Gimana si Agya? Keren kan?

Mampukah Toyota Agya menemani mewujudkan mimpi saya?
Eh, tapi yang pentingnya dulu: emang saya udah bisa nyetir?
Apa sebaiknya nyari 'teman' yang mau nyetirin keliling dunia ya? Hihihi...